Kültür Sanat

FESTİVALİN “YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ” KRZYSZTOF PENDERECKİ’YE VERİLDİ

41. İstanbul Müzik Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”, 17 Haziran Pazartesi günü saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde Enerjisa sponsorluğunda yapılan Münih Oda Orkestrası konseri öncesinde, toplumsal konulara duyarlılığıyla da tanınan Polonyalı ünlü besteci Krzysztof Penderecki’ye takdim edildi.

İKSV, Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Krzysztof Penderecki

 

20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vurmuş, kullandığı avangart olduğu kadar geleneksel müzik dili ile günümüzün en fazla sipariş alan ve aralarında senfonik eserler ile operaların da bulunduğu çok zengin bir eser birikimine sahip Krzysztof Penderecki, festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer’in elinden aldı.

 

Yeni neslin en duyarlı piyanistlerinden Khatia Buniatishvili’nin solist olduğu konseri “Zaman ve Değişim” teması etrafında kurgulayan Münih Oda Orkestrası, Stravinsky’nin “Re Majör Konçertosu”nun yanı sıra Penderecki’nin 1960’ta bestelediği, UNESCO ödüllü “52 Yaylı İçin Hiroşima Kurbanlarına Ağıt” ve Haydn’ın “Veda” Senfonisini seslendirdi.

 

“Yeni sesler aramak ve keşfetmekle onlarca yıl geçirdim. Bir yandan da geçmiş çağların formlarını, stillerini ve armonilerini inceledim. Her iki ilkeye de bağlılığımı sürdürüyorum. Mevcut yaratıcı faaliyetim bir sentez” diyen Krzysztof Penderecki,  2. Varşova Genç Besteciler Yarışması’nda verilen üç ödülü de kazandı. 42 yaylı için yazdığı “Anaklasis” 1960 yılında Donaueschingen Festivali’nde ilk seslendirilişiyle, uluslararası avangarda dahil oldu.

 

Krzysztof Penderecki, Essen’deki Halk Müziği Üniversitesi’nde ve Yale Üniversitesi’nde dersler verdi, Krakov’daki Devlet Müzik Akademisi’nde rektörlük yaptı.  Penderecki eserlerinden bazılarını 20. yüzyılda yaşanan faciaların anısına besteledi.  1960 tarihli “52 Yaylı İcin Ağıt”ı, Hiroşima’ya atılan atom bombasının kurbanlarına adadı ve “Diriliş” başlıklı piyano konçertosunu 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarına tepki olarak yazdı. 1980’de Lech Walesa’ya adadığı Lacrimosa ile başladığı Polonya Requiem’inde de yoğun politik-sosyal göndermeler bulunan besteci, eserin diğer bölümlerini Auschwitz’in ve 1944 Varşova ayaklanmasının Polonyalı kurbanlarına adamıştır.

 

Alman çoksesli müzik dünyasının önemli topluluklarından, klasik repertuvarın bilinen eserlerine yeni standartlar getiren Münih Oda Orkestrası, sanat direktörü Alexander Liebreich yönetiminde, ilk kez 41. İstanbul Müzik Festivali’nde yer alacak. Bugüne kadar Giovanni Antonini, Andreas Scholl, Lisa Batiashvili, Janine Jansen, Kim Kashkashian, Heinrich Schiff ve Sabine Meyer gibi ünlü konuk şef ve solistlerle çalışan orkestra, her yıl dünya çapında altmışın üzerinde konser veriyor.